9 Ağustos 2010 Pazartesi
Tatiliniz zehire dönmesin
Neşe içinde çıktığınız tatiliniz size zehir olmasın, seyahat hastalıklarına karşı gerekli tedbiri alın, sorunsuz huzurlu bir tatil yaşayın...
Tatil sezonu açıldı ve belki siz de bu aralar nereye gideceğinizi düşünüyorsunuz. Ancak tatile çıkmadan önce seyahat hastalıklarına karşı tedbirinizi almayı unutmayın!
Bir çok bulaşıcı hastalık tatilinizi mahvedebilir. Çamlıca Medicana Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, seyahat hastalıkları ile ilgili bilgi veriyor.
Nasıl yayılır?
Tatiliniz sırasında özellikle de gidilecek bölgeye göre bulaşma yolları su-yiyecek yoluyla, böcekler, kan teması, hava yolu veya toprak ile olabilir. Su ve yiyecek kaynaklı hastalıklarda temiz olmayan yiyecek ve sıvıların alımı ile bulaşıcı mikroplar vücut içine girer; örnek hepatit A, tifo ve koleradır.
Böcekler ve hastalık
Özellikle sıcak bölgelere gidecek olanların böceklere karşı korunma yollarına dikkat etmesi gerekir. Hava yoluyla yayılan hastalıklar grip, menenjit, verem gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar kişiden kişiye damlacıklar yoluyla yayılır. Hasta bir kişi hapşırdığında su damlacıkları yoluyla bol miktarda mikrobu da dışarıya gönderir. Aynı mekanda bulunan başka bir kişi ağız yoluyla bilmeden bu damlacıkları aldığında mikroplar sağlam kişiye de geçer.
Ağız yoluyla bulaşma
En önemli önlem hasta kişilerle kapalı, kalabalık mekanlarda yakın temasdan kaçınmaktır. Çocuklar, gebelik, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde ek önlemler gerekli olabilir. Çocukların gerekli aşıları tam olarak yapılmış olmalıdır. Seyahat öncesi doktora danışmak da yararlı olabilir.
Bebekler ve uçak yolculuğu
Bebeklerde hava yolu ile seyahatlerde kabin içi basınç değişikliği rahatsızlık verebilir, bu yüzden 7 günden küçük bebeklerin uçak ile seyahet etmemesi gerekir. Gebelerin ilaç kullanması zor olduğundan bu tip enfeksiyonların olduğu yerlere zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri önerilir. Kronik hastalıkları olan kişiler ilaçlarını mutlaka yanlarına almalıdır.
İlaçlarınızı unutmayın
Özellikle gelişmekte olan, sağlık şartlarının tam olarak sağlanamadığı ülkelere gidecekseniz sağlık çantası hazırlayın. Bu çantada hafif hastalıkları tedavi etmek için temel ilaçlar, ilk yardım malzemeleri bulunsun. Ayrıca gezi sıarasında ilaçların kaybolma riskini en aza indirmek için tüm ilaçlarınızı el çantasında taşıyın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder