27 Ağustos 2010 Cuma

Bebeğin Emzirilmesi



Yeni doğan bebeklerin tek ihtiyacı zamanında altlarının temizlenmesi ve acıktıklarında derhal annenin hazır bulunmasıdır. Ha birde uyku saatlerinde sevilmemeleri gerekir. Çünkü onlar nerdeyse günü uyuyarak geçirirler.


Her bebek anne sütü ile beslenecek kadar şanlı olamıyor maalesef. Kimileri bu kışın soğuğunda her ne sebeple olursa olsun battaniyeye sarılıp kaldırım köşesine terk edilebiliyorlar. Hiçbir anne ne sebeple olursa olsun bunu yapma hakkına sahip değildir. İşler bu raddeye gelmeden, çocuk annen rahmine düşmeden bunun tedbiri alınmalıdır. Tedbir konusu bir başka yazıya kalmak üzere emzirmenin önemine geri dönelim.


Emzirme hem bebek için hem de anne için bir öğrenim sürecidir. Bebek beslenmeyi öğrenir, anne ise beslemeyi. Ki bu her ikisinin arasındaki sevgi bağının güçlenmesine sebep olur.  Genelde çocukların ağlarken “anneeeee” diye ağlamaları bu sebepten olsa gerek.


Bebeklerin bütün ihtiyaçları anne sütünde vardır. Bazen annenin sütü gelmez. Ailenin büyükleri annenin sütünün gelmemesini çeşitli sebeplere bağlarlar. Kimi soğan yedirir, kimi tatlı. Sütün gelmeme sebebi  eğer fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, annenin sütünün gelebilmesi için “gül meme” dediğimiz ve eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz bir alet vardır. Basit bir pompa düzeneği ile hazırlanmış bu aleti annenin göğsüne takılır ve süt pompa yardımıyla çekilir. Sağılmış sütün hepsini aynı anda tüketmek mümkün değilse serin oda koşullarında 5-6 saat saklayabilirsiniz.

Anne doğumdan sonra mümkün olduğunca erken sürede bebeği emzirmelidir.


Çünkü sabırsız olan bebekler hemen karınlarını doyurmak isterler. Bu süre uzadıkça bebeğin meme ile tanışması güçleşir. Ve bu sırada mama ile beslenmeye alışabilir. O yüzden hastane bu işe başlamanın en güzel yeridir. Eğer güzel bir başlangıç yapıldıysa bundan sonrası hem bebek için hem de sizin için faydalı olur. Çünkü bebeğiniz göğsünüzdeki sütü içemezse biriken sütler ağrıya sebep olur. 2-3 saatte bir bebeğin emzirilmesi gerekir.


Bebek emmeyi reddederse kısa bir süre sonra yeniden denenmelidir.

Emzirme teknikleri ve daha fazlası için burada bulunan makaleyi okuyabilirsiniz.


Not: Bu makaledeki bilgiler genel bilgi edinme amaçlı olup, her hangi bir konuda sağlıkla ilgili teşhis veya tanı içermemektedir. Doktor muayenesi gereken durumlarda mutlaka kontrolden geçilmeli ve doktorun yönergelerine uyulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder