23 Ağustos 2010 Pazartesi
Yaz hastalıklarına dikkat
Yazın sıcağında kanımızı kaynatan sıcak duygulara teslim olmak hoştur, güzeldir ama abartmamak üzere. Yaz nedeniyle güneşe teslimiyet de öyledir, bu nedenle uyanık ve dikkatli olmak gerekir. Özellikle de nem oranının yükseldiği şu günlerde.
Nem oranı ne demektir?
Havadaki su oranı da diyebiliriz buna. Eskiler buna rutubet derlerdi. Normal koşullarda 24 derecelik bir sıcaklıkta havadaki nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasıdır. Yüzde 60 ve üzerindeki nem oranı, yüksek nem oranı olarak kabul edilir.
Zararı nedir?
Yüksek nem oranı doğal terlemeyi önler. Terleyemeyince vücut sıcaklığımız artar. Gerekli önlemler alınmazsa sıcak çarpmasına yol açar.
Yüksek nem oranıyla birlikte aşırı terleme olursa şiddetli su ve sodyum kaybı olur. Bu durum şok ve komaya kadar götürür. Bu nedenle nem oranı yükseldiğinde her türden fizik aktiviteden uzak durmak gerekir.
Hangi hastalıkları etkiler?
Sıcak hava ile birlikte artan nem oranı solunum sıkıntısına yol açar. Nefes darlığı en sık dile getirilir. Kronik akciğer ve kalp hastaları, derin anemisi olanlar en fazla etkilenenlerdir.
Aşırı sıcak ve yüksek nem, yaşlılarda, kalp-damar hastalarında ve tansiyon ilacı kullananlarda su ve mineral kaybına neden olur. Bu ise aşırı halsizlikle birlikte bilinç bulanıklığına yol açabilir.
Ani su kaybı, tansiyon düşüklüğüne ya da yüksekliğine neden olabilir. Yüksek tansiyon beyin kanaması riskini arttırır. Bu nedenle yaz mevsiminde diüretik kullanırken son derece ihtiyatlı hareket etmek gerekir.
Ne yapmalıyız?
Yazın 10.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız mutlaka şapka ve gözlük takın, açık renkli giysiler giyin. Serin ya da klimalı ortamları tercih edin. Günde en az 2 buçuk litre su için. Diüretik kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Klima zararlı mıdır?
Usulüne uygun kullanıldığı takdirde değildir, hatta gereklidir. Klimasız bir yoğun bakım ünitesi ya da ameliyathane düşünmek mümkün müdür?
Klimanın üflediği havaya doğrudan maruz kalmayın, ortam ısısını iyi ayarlayın yeter. Klimaya doğrudan maruz kalmak sinüzit ve fibromiyaljiye neden olabilir. Fibromiyalji baş, boyun ve omuz ağrılarına yol açar. Bu tür ağrılar tedaviye dirençlidirler. Klimadan üşütmek yada mikrop kapmaktan söz edilir. Ancak, bakımlı klimalardan virüs ya da benzeri bir enfeksiyon hastalığının bulaşma olasılığı sanıldığının aksine düşüktür.
Güneş alerjisi nedir?
Vücudun doğrudan güneşe maruz kalan yerlerinde kızarma ve kaşıntıya yol açan döküntülerdir. Kronik egzamalar güneşe maruz kaldıklarında daha da şiddetlenir.
Bu nedenle güneş altında şapkasız dolaşmayın, uzun kollu gömlek ve uzun paçalı şort tercih edin.
İsilik nedir?
Aşırı sıcak nedeniyle deride toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan döküntülerdir. Korunmak için kalın giysilerden kaçının, ince ve rahat giysiler tercih edin, serin su ile sık duş alın.
Baş ağrısı olursa ne yapmalıyız?
Bunu yaşamayanımız yok gibidir ama yaz sıcaklarında başa geleni hiç çekilmez olanıdır. Aşırı sıcak, sıcak çarpması, yüksek tansiyon önde gelen baş ağrısı nedenleridir. İlk müdahale, serin bir ortama çekilmek, su içmek ve dinlenmek olmalıdır. Bulantı ve kusma ile birlikte olursa mutlaka doktora görünmelidir.
Yaz ishali nedir?
Sıklıkla gıda zehirlenmesine bağlı olan ishallerdir. Bakteri ve parazit kökenlidirler. İlk tedbir bol su içmektir. Yüksek ateş ile seyreden ve iki günden fazla süren ishallerde mutlaka doktora görünmek gerekir. Asla tavsiye ile ishal kesici ilaç kullanmayın.
Sıcak hava, gıdaların çabuk bozulmasına yol açar. Bozuk gıdalar ise tehlikeli mikropların üremesine yol açar. Bu nedenle yaz mevsiminde besinlerinizi gündelik tüketmeye çalışın. Kesinlikle açıkta bırakmayın, mutlaka buzdolabında saklayın.
Yazın elektrik kesintileriyle karşılaşırsanız şöyle davranın: Kesinti 1 saati aşmışsa dolabınızdaki tüm yiyeceklerin bozulduğunu kabul edin ve onları imha edin.
Kaynak: Haberturk.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder