24 Ağustos 2010 Salı
Şeker Hastalığına Bağlı Böbrek Yetmezliği
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat şeker hastalarında böbrek yetmezliğinin daha sık görüldüğünü söyledi.
Şeker hastalığnın tedavisindeki gelişmeler nedeniyle, bu hastalıkla savaşanlarının daha uzun süre yaşaması artık mümkün. Şeker hastalarında görülen böbrek yetmezliğine “Diyabetik nefropati” denmektedir. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği 5 evreden oluşmaktadır.
Şeker hastalığına bağlı böbrek sorunlarının 5 evreden oluştuğunu anlatan Akpolat, hangi hastada böbrek hastalığı gelişip gelişmeyeceğini
önceden anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.
Son dönem böbrek yetmezliğinin ise yaklaşık 25 yıl sonra ortaya çıktığını ve bu süreçte böbreğin süzme fonksiyonunun iyice azaldığına
işaret eden Akpolat, bu dönemde diyaliz böbrek nakli gibi tedavilerin gündeme geldiğini söyledi.
Diyabetik nefropatinin gelişme ve ilerleme sürecini önceden tahmin etmenin mümkün olmadığının altını çizen Akpolat, kontrolsüz kan basıncı, kan şekerinin yüksek olması, diyete uyumsuzluk ve sigara gibi nedenlerin ise diyabete bağlı böbrek hastalıklarının ilerlemesini hızlandırdığını vurguladı.
Şeker hastalarının böbrek sorunlarını ciddiye almaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akpolat, “Diyabetik nefropati ilerlemesini hızlandıran yüksek tansiyon, kontrolsüz kan şekeri, sigara gibi faktörlerin kontrol altına alınmasıyla diyabetik nefropati önlenebilir. Tedavi hastalığın evresine göre değişir. Yüksek tansiyon tedavi edilmeli, kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Böbreğin süzme fonksiyonları azalırsa diyaliz, böbrek nakli gibi tedaviler planlanır' dedi.
Şeker hastalarında idrar yolu infeksiyonu, idrar kesesi ile ilgili problemler, hipertansiyona bağlı böbrek sorunları, böbrek atar damarında daralma ve kanda potasyum yükselmesinin daha sık görülebileceğini belirten Akpolat, bu kişilerde nefrit, böbrek tümörü, böbrek kistleri gibi hastalıkların da izlenebileceğini söyledi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder