Ülkemizde Patent ve Patent Çalışmaları
Türkiye’de Yeni İcatlar ve Patent
patend, patend nedir, patent, patent almak, patent firması, patent ile kazanç, patent kazanç, patent nedir, patent yaptırmak, türkiye patent firması, türkiyede patent, ülkemizde patent
Ülkemizde son birkaç yıldır üzerinde durulan bir konu olan Patent geçmişe bakıldığında aslında pek fazla önemsenmeyen önemli konulardan birisi olarak göze çarpmaktadır.
Patent sözcüğünün anlamı temelde bir buluş sahibinin veya firmanın ürettiği ürün veya hizmeti belirli gir dönem içerisinde Üretme, Kullanma, Satma Kiralama ve İthal Etme Hakkına Sahip Olması olarak ele alınabilir.
Örneklendirecek olursak Apple firmasının iPhone için ürettiği bir çipi onun izni ve imzası olmadan herhangi bir firmanın kendi ürünlerinde kullanması yasaktır. Çünkü o ürün Patenti Alınan bir üründür ve o ürün üzerinde tek söz sahibi Patent Sahibi olan Apple firmasıdır.
Genel bir Tanımlama ve Örnek sonrasında Patent Hakkında birazda Şahsi görüşlerimi sunacağım. Eğer bir araştırma amaçlı burada iseniz sanırım buradan sonraki bilgiler pek işinize yaramayacaktır. Ama amaç anlamak ve öğrenmek ise devamını okuyabilirsiniz.
Patent Almanın – Ürünü Patent Ettirmenin Önemi Nedir?
Ülkemizde pek üzerine düşülmese de Patent Almak ve ürünlerin Patentini elde etmek aslında çok önemli bir olaydır. Çünkü ürünün ileride başkaları tarafından çalınmaması veya kendi üretimi gibi gösterilmemesi için üretilen ürün ya da yazılımın patent ettirilmesi gerekmektedir.
Bu şekilde patenti alınan ürünlerin Patent süresi boyunca kurum yada kişiler tarafından kullanılmaları durumunda Patent Sahibi olarak üretilen ürün yada hizmetten pay alma gibi bir durumunuz olacaktır.
Örneğin ürettiğiniz bir hafıza kartı Sony firması tarafından kullanılmaya başlanabilmesi için sizin imzanız gerekecektir. Buda maddi ve manevi bir kazanç anlamına gelmektedir.
Bunun dışında Patent Ettirdiğiniz ürünlerin başkaları tarafından alınması yada çalınarak kendi ürünleri gibi göstermesi imkan dışına çıkmaktadır. Çünkü Patent edilen ürün artık size aittir ve başkalarının bu ürünü alarak kendi ürünleri gibi göstermesi imkân dâhilinde değildir.
Patent Yapan Kişi veya Kurumların Kazançları
Bu konuyu örneklerle anlatmak istiyorum.
Akşamları bilgisayar başında geçirdiğiniz günlerden birinde bir yazılım ürettiniz. Ve yazılım konuşulan sesi alarak tercüme ediyor, başka bir dile çevirerek hem sesli hem de yazılı olarak çıktı veriyor.
Buna bağlı olarak siz yazılımı bir bilgisayara attınız ve Patent almadınız. Bir hafta sonra bir şekilde o yazılımı bulan birisi giderek ürünü önce patent ettirdi kendi adına ve sonrasında Google ile anlaşarak bir Tercüme Programı ve Taşınabilir Tercüme Cihazı üretti.
Sonucunda gelen kazanç size değil, ürünü bulan ve patent ettiren kişiye gidecektir. Size ise sadece başınızı duvarlara vurmak kalacaktır.
Buluş Nedir ve Nasıl Yapılır
Patent almak için önceden yapılan bir şeyi bulmak bir çözüm yolu olacağı gibi yeni bir ürün ortaya koymak daha mantıklıdır.
Peki buluş nasıl yapılır.
Öncelikle buluş yada yeni bir ürün ortaya koymak için benzerleri olup olmadığına bakmak gerek. Çin malı ürünlerde dahi kullanılan bir teknolojiyi bulmak buluş değildir. Buluş daha önce düşünülmemiş yada düşünülse bile yapılamamış bir şeyi bulmak ve onunla ilgili bir şeyler ortaya koymaktır.
Bu noktada %100 özgün bir şey bulmanız zor olacaktır. Ama örneğin bulunan bir ürüne ek bir özellik yerleştirmekte bir buluştur.
Arabalara konulan Otogaz sistemleri bir buluştur, bilgisayara eklenen bir fare eklentisi bir buluştur. Ama beyaz kapaklı bir buzdolabını siyah kapaklı yapmak bir buluş değildir.
Ülkemizdeki Buluş Sayısı ve Eğitimin Buluş Yapmadaki Yeri
Ülkemizdeki buluş sayısını arttırmak konusunda yapılacak ilk çalışma elbette ki buluş yapabilecek kapasitede ki kişileri bulmak ve onlara uygun ortamı sağlamaktır.
Ülkemizde verilen eğitim aslında bir anlamda buluş yapabilecek bir ortam sağlamaktadır ancak eğitim ile bir buluş ortaya konulacak diye kesin bir yargı yoktur.
Bir şeyler üretmek veya bir şeyler projelendirmek kolay bir iş değildir ve istek ve azim gerektiren konulardır. Zorlu yollardan ve ağır koşullarda yapılan birçok buluş vardır. Kolay bir üretim yada icat dönemi yoktur. Sabır ise en büyük yardımcınız olacaktır.
patend, patend nedir, patent, patent almak, patent firması, patent ile kazanç, patent kazanç, patent nedir, patent yaptırmak, türkiye patent firması, türkiyede patent, ülkemizde patent
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder