16 Haziran 2012 Cumartesi

2012 LYS Sınavı - 2012 LYS Sonuçları


LYS, LYS Sonuçları, 2012 LYS Sonuçları, LYS Sınav sonuçları, LYS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak, 2012 LYS Soru Cevap Anahtarı, 2012 LYS Soruları ve Cevapları, 2011 LYS Sonuçları, 2011 LYS, LYS-1 Sonuçları, LYS-2 Sonuçları, LYS-3 Sonuçları, LYS-4 Sonuçları, LYS-5 Sonuçları, lys, Lisans Yerleştirme Sınavı, LYS sınav Sonuç Bilgisi, lys sınav sonucu, LYS sonuclari, lys sınav sonuçları, LYS sonucu, LYS hakkında bilgi, LYS tarihleri, lys sonuclari, LYS başvuruları, l y s, LYS com...

LYS - 2012 LYS SONUÇLARI


2012 LYS Sonuçları

2012 LYS, 16, 17, 23 ve 24 Haziran tarihlerinde yapılacak. Başvurular, 24 Nisan-30 Nisan 2012 tarihleri arasında kabul edilecek. Başvurular ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri, ortaöğretim kurumları ve ÖSYM'nin www.osym.gov.tr adresli internet sitesinden yapılabilecek. Sınavların ücreti 20 TL olarak belirlendi. LYS yapılıp, sonuçarı açıklandığında yukarıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. LYS sonuçları için TC Kimlik No ile Aday Şifresi girilmesi gerekmektedir.



LYS Nedir?

LYS, Lisans Yerleştirme Sınavı'nın kısaltılmışıdır. 2010 yılından itibaren yeniden iki aşamalı olarak yapılacak olan üniversiteye giriş sınavların ikincisi LYS'dir.



ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS'nin Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını belirterek, bunun yapılacak kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirleneceğini söyledi.



Yarımağan, LYS'de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacağını belirtti.



Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak sınav sisteminde puan türlerinin önemli olduğunu vurguladı.



''Soru sayıları arttığı için sınavın daha zor olup olmayacağı ve ikinci aşamada sınav esnasında soru kitapçıklarının ayrı ayrı mı dağıtılacağı'' soruları üzerine Yarımağan, şunları kaydetti:



''Soruların zorluk derecesi ve içeriğiyle ilgili bu yıla göre bir değişiklik olmayacak. Zaten bu sınav sisteminde yapılan değişikliğin amaçlarından bir tanesi öğrencinin bilgisini daha detaylı ölçüp şansın rolünü azaltmak. 2009 yılında Psikoloji'den 3-4 soru sorduk. Bir yıl süreyle okutulan bir konudan 3 soruyla öğrencinin bilgisini sağlıklı bir biçimde ölçmek zor. O zaman şans faktörü ön plana çıkabiliyor. Sorular adayın bildiği konulardan gelirse şanslı, bilmediği konulardan gelirse azalıyor. Daha çok soru sorduğunuzda şans faktörünün rolü azalacak. Daha zor sorular olmayacak. Müfredatla sınırlı olacak ve bu seneki soruların benzerleri olacak. Sadece soruların sayısı artacak.



KATSAYILAR EŞİTLENDİ



Yarımağan, ikinci sınavda da adayın test bilgilerini sağlıklı bir biçimde ölçmek istediklerini belirterek, adayın örneğin Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik bilgisini ayrı ayrı ölçmek istediklerini söyledi. Yarımağan, ''Eğer tek soru kitapçığı verirseniz, ortak bir süre verirseniz aday bazen sürenin tamamını Fizik'e harcıyor, bazen yarısını Fizik'e harcıyor. Yani her aday farklı bir davranış içinde bulunuyor. İki adayın aldığı Fizik puanlarını karşılaştıramıyorsunuz. Çünkü birisi Fizik'e 30 dakika, diğeri 45 dakika süre vermiş. Karşılaştırılabilir olması için eşit sürelerde elde edilmiş ölçüm değerleri olmasında yarar var. Biz bu zorluğun üstesinden geleceğiz. Önümüzdeki yıl ikinci aşamada testlerin soru kitapçıklarını ayıracağız'' dedi.



''Meslek lisesi mezunu öğrencilerin gidebilecekleri alanlarla ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmadığı'' sorusu üzerine Yarımağan, yapılmadığını söyledi. Yarımağan, bu mezunların ek puan alacakları programlarda bir değişiklik olmadığını, diğer programları da zaten herkesin tercih edebildiklerini, gelecek yılki sistemde katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin gitme şansının daha yüksek olacağını anlattı.



SAYISAL DERSLERİ BİLMEK GEREKİYOR



Yarımağan, şöyle konuştu: ''Alan ve alan dışı ayrımı için kullanılan iki farklı katsayı vardı, şimdi tek katsayı var. Ama puan türleri önemli. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Örneğin katsayı farkı kalmadı diye sosyal bilimlerden mezun bir öğrenci önümüzdeki yıl tıp fakültelerine veya mühendislik fakültelerine bu senekine göre kat kat fazla gidemeyecek. Çünkü o programların puan türü MF puan türü ve bu puan türünde başarılı bir sonuç elde etmek için de lisede okutulan Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji konularını bilmek gerekir. Ancak çok özel durumlarda öğrenciler okumadıkları derslerle ilgili bilgiyi edinip öbür programlara giderler. Yoksa örneğin mühendislik programlarına gitmek için ana kulvar liselerin fen koludur.''



DERSHANE ELEŞTİRİLERİ



Yeni sistemin dershanelere gitme oranını artıracağı eleştirilerinin anımsatılması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:



''Buna katılmıyorum. Adaylar zaten dershanelere gidiyorlar. Açıkçası biz sistem belirlerken dershane faktörünü düşünerek sistem belirlemiyoruz. Biz daha başarılı olma olasılığı yüksek adayları seçerek programlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Aday bilgisini okulda öğrenmiş, dershanede öğrenmiş veya anne babasından öğrenmiş, veya arkadaşlarıyla öğrenmiş, bu bizim ölçmeye çalıştığımız bir durum değil ve bu başka bir konu. O konu açıkçası bizim gündeme aldığımız yani öyle bir sınav sistemi yapalım ki bu sınav sistemi öğrencinin dershaneye gitmesini önlesin veya önlemesin amacıyla hareket etmiyoruz. Biz öyle bir sınav sistemi yapalım ki bu sınav sistemi daha iyi mühendis olma olasılığı yüksek olan öğrencileri mühendislik programlarına yönlendirsin noktasından hareket ederek sınav sistemi belirliyoruz.



Ama bütün bunların ötesinde ben önümüzdeki yıl dershaneye gitmenin bu seneye göre daha çok olacağını sanmıyorum. Çünkü aynı konulardan, derslerden aynı tür sorular soracağız. 3 soru yerine 10 soru soracağız diye öğrencinin daha çok dershaneye gitmesine gerek yok.''

(Kaynak: 22 Temmuz 2009 / İnternethaber.com)


Gelen aramalar : lys com, lys sonuclari com, lyssonuclari gov tr, www lys sonuçları, www lys sorulari, lyssoruları com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder