4 Aralık 2012 Salı

10 kasım yazısı

10 kasım yazısı |  görsel 1
Atatürk ülkemizin en önemli adamıdır. Yaptığı inkılaplarla, kazandırdığı zaferlerle hepimiz saygı duyuyoruz. O olmasaydı şu an Türkiye'nin durumu nasıl olurdu bilemeyiz. Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında doğup, 1938 yılında vefat etmiştir. 
1937 yılında Atatürk'ün hastalığı ortaya çıkmıştır. 1938 yılında Yalovada iken ciddi olarak hastalanmıştır. Yalovadaki tedavi olumlu yanıt verdi ve biraz iyileşmeye başladı. Ancak fazla iyileşemedi Ankaraya yaptığı yolculukta durumu kötüleşti, tersine hastalığı daha çok artmaya başlamıştır. Bu tarihlerde Hatay sorunu vardı ve onu çok yormaktaydı. Hastalığı sırasında Mersin ve Adana'ya geziler yaptı. Bu geziler sırasında askeri birliklerimizi teftiş etti. Kavurucu bir sıcak vardı ve Atatürk çok yorgun düştü. Hastalığını hiçe saydı. Ülkesinin kendi sağlığından daha önemli olduğuna kanaat getirdi. 26 Mayısta Ankara'ya döndü. Oradan İstanbula gitti. İstanbulda tedavi oldu. Doktorlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığının siroz olduğunu söylediler. Savarona yatında istirahate çekildi. Ancak işini ihmal etmedi. İstanbula gelen Romanya kralı ile görüştü, bakanlar kurulu toplantısına başkanlık etti. 4 Temmuz 1938'de Hatay Antlaşmasının olması Mustafa Kemal Atatürk'ün moralini yükseltti.
Mustafa Kemal Atatürk, Savaronada Temmuz sonuna kadar kaldı. Burada hastalığı daha çok ilerleyince Dolmabahçe Sarayı'na nakledildi. Mustafa Kemal Atatürk, hastalığının ciddiyetini anladı. 5 Eylül 1938'de vasiyet yazıp servetinin büyük bir kısmını Türk Tarih ve Dil Kurumu'na bağışladı.
Mustafa Kemal Atatürk, çok arzuladığı halde hastalığı nedeniyle 29 Ekim 1938, Cumhuriyetin 15. yıldönümüne katılamadı. Atatürk'ün 29 Ekim konuşması Celal Bayar tarafından okundu. Yazıda şöyle yazıyordu ;
"Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferlerle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk ordusu!"
"Türk vatanının ve Türk'lük camiasının şan ve şerefini, dahilî ve harici her türlü tehlikelere karşı korumaktan ibaret olan vazifeni, her an ifaya hazır ve amade olduğuna benim ve büyük ulusumuzun tam bir inan ve itimadımız vardır"
1 Kasım 1938'de TBMM'nin açılış töreninde de bulunamayan Mustafa Kemal Atatürk, hazırladığı açılış nutku yine Celal Bayar tarafından okunmuştur. Bu nutkunda,  bu nutkunda ülkenin imarı, sağlık hizmetleri ve ekonomi konularındaki faaliyetleri açıkladı. Bundan başka eğitim ve kültür konularına da temas edip gençliğin millî şuurlu ve modern kültürlü olarak yetişmesi için İstanbul Üniversitesi'nin geliştirilmesi, Ankara Üniversitesi'nin tamamlanması ve Van Gölü civarında bir üniversitenin kurulması için çalışmaların yapıldığını belirtti. Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarının çalışmalarından duyduğu memnuniyeti açıkladı. Ayrıca Türk gençliğinin kültürde olduğu gibi spor sahasında da idealine ulaştırılması için Beden Terbiyesi Kanunu'nun uygulamaya konulmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.
8 Kasımda sağlığıyla ile ilgili raporlar yayımlandı. Atatürk'ün hastalığı iyice şiddetlenmişti. Kurtarılması için çabalar sonuç vermedi ve korkulan oldu. 10 Kasım 1938, saat 09.05'de hayata gözlerini yumdu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün son 1 yılı böyle geçti. Son nefesine kadar hep Türk milleti için uğraş verdi. Bir an olsun bırakmadı. Tüm dünyaya bir örnek oldu. Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder