Tarih dersleri nden herkese merhaba merhaba sevgili öğrenci arkadaşlar. Sizlere ilköğretim 6.sınıf 7.sınıf 8.sınıf sosyal bilgiler adı altında lise 1 9.sınıf 10.sınıf 11.sınıf 12.sınıf da ise inkılap tarihi ve tarih dersleri adı altında dersler vermeye devam ediyoruz.
Bu kapsamda şimdi de cumhuriyetin ilanı siyasi partiler konusu videolu anlatımı yapacağız. Konuda, birinci tbmmden sonraki konu(birinci tbmm konusu derslerde fazla geçmez, Atatürk'ün istemediği halktan kişiler millet tarafından seçilince Atatürk birinci meclisi iptal ediyor ve birinci meclistekilere aday olma yasağı koyuyor. Ardından adayların tamamını kendinin hazırladığı ikinci meclisi kurduruyor ve kendi adaylarından başkalarını aday göstertmeyerek tek partili oligarşik yapı burada başlıyor.)
İkinci tbmm nin açılışı 11 Ağustos 1923 ve cumhuriyetin ilanı 29 Ekim 1923 tarihinde kuruluyor. Nedenleri sonuçları laiklik ilkesi* (Laiklik: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir.) 1924 anayasası maddeleri nelerdir. Cumhuriyetin ilk partisi adı nedir kimdir (Atatürk 'ün kurduğu) Halk Fırkası 'dır. Ondan sonra açılan Terakkiperver Halk Fırkası (Halkın kurduğu partidir.) Kuruluş amacı, Devletin islama saygılı olması amacıdır.
Yani, osmanlı devletinin yükselişine kadar kusursuz sürdürülen
-Açıklama: Şeriat* (Şeriat: yüce Allah (c.c) 'ın istediği gibi yaşama biçimidir.) düzgün bir rejimdir. Saltanat ve kötü devlet alışkanlıkları Osmanlı 'nın yıkılma yolunu açan süreçtir ve bu yöneticilerin yanlışıdır. Şeriatın yanlışı asla olamaz. Çünkü şeriatın kurallarını yüce Allah (c.c) koyar. Nitekim şeriatı Peygamber efendimiz ondan sonraki halifeler ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yükseliş dönemindeki hükümdarlar (Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve birçokları...) mükemmel bir biçimde uygulamıştır ve Osmanlı'nın 300 yıl sorunsuz bir biçimde yönetilmesini sağlamıştır. -
Halktan yüksek bir oyla iktidara seçilince Atatürk tarafından seçimler iptal edilmiştir. (Oligarşik Devletin devamı niteliği taşır.) Bu yüzden birinci meclisin hakkında tarih kitaplarıda bilgi yoktur. Bunu hocalarınıza sorarsanız sizlere açıklarlar. Gelelim videolu anlatımımıza.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder