Nft Nedir ? Nft Nasıl Yapılır ? Nft Ne İşe Yarar ?
Başlıklar
- 1 NFT Nedir ?
- 2 1NFT Kaç TL ?
- 3 NFT Nasıl Kullanılır ?
- 4 Yerli Ve Yabancı NFT Örnekleri
- 5 NFT Nasıl Yapılır ?
- 6 NFT’ler Ne İşe Yarar ?
- 7 NFT Hangi Programda Yapılır ?
- 8 Neler NFT Olabilir ?
- 9 NFT Yüklemek Ne Kadar ?
- 10 NFT Nasıl Oluşturulur ?
- 11 Ücretsiz NFT Nasıl Oluşturulur ?
- 12 NFT Olarak Satışa Sunulan Dijital Varlıklar Nelerdir ?
- 13 NFT Pazar Yerleri Hangileridir ? NFT Siteleri Hangileri ?
- 14 NFT Coinler Hangileri ?
- 15 NFT ART Nedir ?
- 16 Türkiye’de NFT
- 17 NFT Nasıl Ortaya Çıktı ?
- 18 NFT ÖRNEKLERİ
NFT nedir merak edenler için NFT; son yılların en ilgi çeken ve rağbet gören dijital verilerindendir. Kripto paralardan farklı olarak dijital ortamda ürettiğiniz dijital ürünleri ve eserleri ilgilendiren bir durumdur. 2015 yılından beri popüler olan bu uygulama ile dijital ürünlerinizden gelir elde edebilir veya dijital ürün ve eserleri satın alarak biriktirebilirsiniz.
NFT Nedir ?
NFT nedir, NFT kelime anlamıyla Türkçe karşılığı “Değiştirilemeyen Token” veya “Değişmesi Mümkün Olmayan Para” anlamına gelmektedir. Aslında dijital ortamda ürettiğiniz ürünleri ve eserleri yine dijital ortamda tescillemiş olmanızı sağlıyor. Birnevi NFT için dijital sertifika diyebilirsiniz. Adının açılımı Non Fungible Token’dir. Yine NFT’de aslında bir kripto para birimidir. NFT’nin diğer kripto paralardan farkı, sanal veya gerçek para kullanmadan da dijital ürünlerinizle alım satım yapabilme imkanınızın bulunabilmesidir. NFT olarak şuan yazımızın bulunduğu sitemiz gibi sizde vars web sitenizi, twitterda attığınız herhangi bir tweeti, dijital ortamda hazırlamış olduğunuz bir görseli veya videoyu, yazdığınız bir makaleyi şartlarını sağlaması neticesinde birer NFT olarak kullanabilirsiniz.
NFT’yi şu şekilde düşünebilirsiniz. İlk okuldayken uç kutusu biriktiren arkadaşlarınız olmuştur. Bunlar aslında birer koleksiyondur. NFT’de ise bu tamamen sanal ortamda gerçekleştirilen ürünlerden ibarettir. NFT’nin diğer bir farkı ise gerekli şartları sağlamış ve NFT olmuş ürünlerin aldığınız zaman bir başkasında asla olmamasıdır. Koleksiyon sadece sizdedir. NFT sahibi olmak size dijital bir ortamda başkaları tarafından asla kullanılamayan bir nickname veya diğer adıyla rumuz gibi bir özellik katıyor diyebiliriz.
1NFT Kaç TL ?
NFT nedir yazımızın başında sizlere 1 NFT kaç TL ediyor açıklayalım.
NFT bugünkü fiyatı ₺2.70 TL ve 24 saatlik işlem hacmi ₺477,873 TL.
NFT Nasıl Kullanılır ?
İlk NFT’ler, Ethereum tabanlı olarak çıkmıştır. CryptoKitties ise ilk defa 2017 yılında değiştirilemeyen token teknolojisi sayesinde adını duyurdu. NFT bu sayede 2017’den beri hızlı yükselişe geçmiştir ve NFT endüstrisi o zamandan itibaren hızla büyümektedir. Diğer bir adıyla değiştirilemeyen jeton olarakta anılan NFT; OpenSea, Nifty Gateway ve SuperRare gibi pazarlarda alınıp satılabilir. NFT’nizi muhafaza etmek ve koleksiyon oluşturmak istediğinizde Trust Wallet gibi cüzdan uygulamalarını kullanabilirsiniz. Böylece kullandığınız diğer blockchain tokenlar ile NFT’niz de belirli bir adres üzerinde yer alır. Ayrıca NFT’ler, sahibinin izni dışında kopyalanamaz ya da transferi yapılamaz.
NFT’leri Hangi Alanlarda Kullanabiliriz ?
NFT’leri kullanabileceğiniz alanlar şunlardır;
- Oyun,
- CryptoKitties evreni,
- Dijital sanat,
- Farklı diğer uygulamalar.
Yerli Ve Yabancı NFT Örnekleri
Günümüz dünyasında herşey hızla tüketilebiliyor bu nedenle ülkemizde de yerli olarak NFT pazarında örnekler mevcut. Gelin birlikte inceleyelim.
Bir dijital sanatçı olan Beeple’ın eseri, kendisine ait olan pek çok eserin birleşiminden oluşmuştur. Uzun bir süredir Instagram hesabı üzerinden sanat eserlerini paylaşan Beeple, NFT teknolojisinin tanınması konusunda öncüler arasında yer alır. Mesut Özil’e ait “Geleceğin krampon ve forması” tasarımları da NFT ile satılan eserler arasındadır. ABD merkezli bir uluslararası haber ajansı olan Associated Press de NFT satan ilk haber kuruluşu olarak NFT tarihinde yerini almıştır.
NFT ile ilgili bu alım satımların yanında bir de proje örnekleri vardır. İşte, bazı NFT projeleri:
- CryptoCrystal: CryptoCrystal, bir kripto maden oyunudur. Oyunda, Bitcoin ya da Ethereum tarzında madencilik görebilirsiniz. Oyunun kullanıcıları, şirketten kazma adında jeton alarak kristal üretimi yapar.
- HyperDragons: HyperDragons, küçük yaratıklar vasıtası ile oynanan bir oyundur. Bu oyunun özelliği başka takımlara ait projeler ile etkileşim kuruyor olmasıdır. Oyun 3 bölüme ayrılır. Bunlar; toplama, üretme ve tüketme şeklindedir. Oyunda tahsil edilebilir NFT’nin iş modeli mevcuttur.
- CryptoVoxels: Bir oyun geliştirici olan Ben Nolan, blok zincirinin kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisini fark ettiğinde onlar için dijital bir dünya yaratma girişiminde bulunmuştur. Sanal gerçeklik gözlükleri ile oynanan CryptoVoxels’de özel bazı malzemelerin satışı ve arazi inşası yapılabilir.
- Rarible: Rarible platformunun amacı, sanatçılar ile sanatseverleri bir araya getirmektir. Platform, Blockchain teknolojisiyle güvence altına alınmıştır. Bu platform ile dijital koleksiyonlarınızı satışa çıkarabilir, onlara alıcı bulabilirsiniz.
NFT Nasıl Yapılır ?
NFT‘ler; Bitcoin, Ethereum vb. kripto paraların kullandığı veritabanı olan Blok Zincir yani Blockchain teknolojisini kullanmaktadır. NFT‘leri kripto paralardan ayıran en önemli özelliği kripto para birimlerinin aksine değiştirilemez ve takas edilemez olmasıdır.
Değiştirilemez tokenler basitçe birbirlerinden ayrılabilmeleri ve doğrulanabilmeleri için özel olarak tasarlanmışlardır. Genel olarak Ethereum altyapısında oluşturulan dijital varlıklar, ERC-721 ve ERC-1155 belirteçlerinin standartlarına uygun olarak yapılmaktadırlar.
ERC-721 standardı nedir ?
ERC-721, Ethereum Blockchain‘i üzerinde eşsiz Token’lerin nasıl oluşturulacağını açıklayan bir standarttır. ERC-721 ile oluşturulan Token’lerin her biri eşsizdir.
Erc-1155 standardı nedir ?
Video oyun sektörü için kullanılmaktadır. Oyun içi alışverişlerde kullanılmak için geliştirilmiştir.
Değiştirelemez tokenlerin özellikleri nelerdir?
- Doğrulanabilir
- Bölünemez
- Yıkılmaz
NFT’ler Ne İşe Yarar ?
NFT‘leri şu şekilde düşünebilirsiniz: Nasıl kripto paraların ya da Bitcoin’in bir para karşılığı var ise NFT‘lerin de dijital ortamda oluşturulan birtakım karşılıkları vardır. … NFT‘nin değeri, eşsiz olmasından gelir. Yani bir NFT aldığınız zaman başka hiç kimsede olmayan dijital bir varlığa sahip olmuş olursunuz.
NFT Hangi Programda Yapılır ?
Kullanımı en kolay olanlardan biri “MetaMask” olarak adlandırılır. iPhone veya Android akıllı telefonunuza ücretsiz bir uygulama olarak indirebilirsiniz veya Chrome tarayıcıya uzantı olarak ekleyebilirsiniz. NFT‘yi oluşturmak için talep edilen fiyat oldukça değişkendir.
Neler NFT Olabilir ?
Resimler, dijital tasarımlar, şarkılar, videolar hatta bir tweet bile NFT olabilir. Fiziksel veya dijital ortamda yaşayan her varlık bir NFT‘ye dönüştürülerek alıcısı ile buluşabilmektedir.
NFT Yüklemek Ne Kadar ?
Binance sitesine NFT yüklemek, tıpkı bir resmi internete yüklemeye benziyor. Yüklediğiniz NFT‘leri sabit fiyat belirleyerek istediğiniz fiyattan satabilir veya açık arttırmaya girebilirsiniz. Son olarak NFT kazdığınızda her NFT için 0.005 BNB ücret ödemeniz gerekiyor. Aynı şekilde siteye NFT yüklemek de ücretli.
NFT Nasıl Oluşturulur ?
NFT tokenler, pek çok platform aracılığıyla kolaylıkla oluşturulabilir. İsteyen herkes NFT oluşturabilir. NFT oluşturmak için dijital bir cüzdan, biraz Ethereum ve içeriğinizi yükleyerek NFT kripto sanatına dönüştürebileceğiniz bir NFT pazar yerine bağlantı kurmanız gerekmektedir.
NFT oluşturmak için prosedürler, platformlar arası farklılık gösterse de aşağıdaki adımları takip ederek ürününüzü oluşturabilirsiniz.
- Dijital içeriğinizi ilgili pazar yerine yükleyin,
- Ardından ekrandaki komutları takip ederek içeriğinizi NFT’ye dönüştürün,
- İçeriğinize ait bir tanıtıcı metin yazın,
- Önerilen bir fiyat belirleyin.
Ücretsiz NFT Nasıl Oluşturulur ?
Ücretsiz NFT Oluşturma ve Satma
- OpenSea’ye bir ETH Cüzdanı bağlayın. İlk olarak, bir Ethereum cüzdanını OpenSea’ye bağlamanız gerekecek.
- Bir OpenSea Koleksiyonu Oluşturun.
- OpenSea Koleksiyonunu Ayarlayın.
- Doğru Blok Zincirini Seçin.
- NFT‘leri Basmaya Başlayın.
- Kar!
NFT Olarak Satışa Sunulan Dijital Varlıklar Nelerdir ?
Bir şeyin gerçekliğinin “dijital sertifikası” olan NFT’ler sanat eserlerinin yanı sıra videolar, GİF’ler, fotoğraflar, ses ve diğer dijital dosyalar da olabilmektedir. Yasadışı belgeleri temin edip bunları NFT olarak sunmanızı tavsiye etmeyiz. Alıcısı olabilir, çok değerli olabilir ancak risk teşkil edebilir.
NFT Pazar Yerleri Hangileridir ? NFT Siteleri Hangileri ?
En çok bilinen NFT pazar yerleri aşağıdaki gibidir:
- OpenSea
- Mintable
- Nifty Gateway
- Rarible
- SuperRare
- Foundation
- VIV3
- BakerySwap
- Axie Marketplace
NFT Coinler Hangileri ?
- Teta THETA
- Chiliz CHZ
- Enjin Coin ENJ
- Decentraland MANA
- Flow (Dapper Labs)) Flow
- MyNeighborAlice ALICE
- BALMUMUWAXP
- Origin Protocol OGN
- IRISnet İRİS
- Chromia CHR
NFT ART Nedir ?
Nft nedir sorusundan sonra sorulan en popüler sorulardan biride NFT ART nedir ?
Kripto sanat olarak da tanınan bu yeni dijital varlıklar; resim, fotoğraf, ses, video vb. çeşitli verilerin dijital bir ortamda Blok Zincire yazılarak sertifikalandırılmasıdır.
Günümüzde geleneksel resim tabloları ya da heykel sanatı gibi somut tasarımlarla birlikte elektronik ortamda oluşturulan dijital sanat eserleri de önem kazandı. Bilgisayarlarda ya da bulut ortamda saklanan bu eserler kolaylıkla ve sonsuz kereler çoğaltılarak, basılabilir ya da internet üzerinde çeşitli platformlarda paylaşılabilir.
Örneğin, Beeple’ın dijital sanat eserinin 69,3 milyon dolara satılmasının ardından, eser milyonlarca defa kopyalandı ve çoğaltıldı.
NFT ART kapsamında Türkiye’den yapılan ilk büyük çaplı NFT satışı Tarık Tolunay’ın Pandemi adlı eseri oldu. Tarık Tolunay’ın Covid-19 karantina sürecinde yaptığı, Eminönü, Tarihi Galata Köprüsü ve Karaköy’ü resmeden eseri Blockchain ile imzalanarak 36.000 dolara İranlı bir koleksiyonere satıldı.
Türkiye’de NFT
Türkiye’de futbol kulüpleri, sanatçılar, yazarlar ve gazetecilerin de yer aldığı NFT piyasasına ilgi oldukça arttı. Kentçizer Tarık Tolunay’ın Pandemi adlı eserini NFT olarak 36.000 dolara satması, Türkiye’de NFT tarihinin ilk dönüm noktası oldu. İlk defa bir sanat eseri dijital olarak satılmış oldu.
Tarık Tolunay’ın ardından gazeteci Cüneyt Özdemir, “Bu tweet bir ‘SANAT ESERİ’dir!” tweetini satışa çıkardı. Özdemir’in bu tweeti 10 bin dolara alıcı buldu.
Kripto para sanatçısı olarak tanınan Murat Pak, eserleriyle 1 milyon dolar kazandı. NFT olarak en çok satış yapan ikinci sanatçı olan Murat Pak, 268 sanat eserini NFT olarak satışa sundu ve toplam 1 milyon dolar kazandı.
Türk edebiyat dünyasında bir ilke imza atan Zeynep Bugay’ın “Anne” isimli öyküsü, NFT dünyasında 12 bin 400 dolara alıcı buldu.
Futbol kulübü Galatasaray, kurucusu Ali Sami Yen ile başlayan ve kulüp tarihinin önemli olaylarını vurgulayan bir koleksiyonu piyasaya sürdü. Ali Sami Yen NFT Koleksiyonu, Türkiye’de piyasaya sürülen ilk spor kulübü tarihi NFT koleksiyonu olma özelliğiyle beraber, dünyada da ilkler arasında yer alıyor.
Son olarak da OpenSea platformundan eserlerini satışa sunan Cem Yılmaz’ın ‘000001KIZ’ isimli NFT’si 6 Ethereum yani yaklaşık 21 bin dolar, ‘CYHEAD000001 RED’ 0,53 Ethereum, ‘CYHEAD000005 NAVY’ ise 0,5 Ethereum üzerinden toplamda 3 bin 500 dolara satıldı.
NFT Nasıl Ortaya Çıktı ?
NFT nedir başlığımız altında da belirttiğimiz gibi NFT’nin ilk ortaya çıkışı Etherium Blok Zinciri üzerinde tasarlanan CryptoKitties adlı oyundur. Ethereum’da oynanan CryptoKitties isimli dijital ticaret oyununda, hepsi birbirinden farklı olan sanal kedi karakterleri yaratıp koleksiyon maksatlı açık arttırmaya sunuldu. Bu olay NFT sisteminin başlangıcı olarak kabul edildi.
NFT ÖRNEKLERİ
Everydays: The First 5000 Days
Beeple olarak tanınan Mike Winkelmann tarafından oluşturulan “Everydays: The First 5000 Days” isimli NFT, Christie’s müzayede evinde 69.3 milyon dolara alıcı bularak günümüze kadar satılan en pahalı NFT oldu.
CryptoPunk
CryptoPunks eserleri arasında yer alan, pikselleşmiş yüzlerden oluşan NFT’lerden olan CryptoPunk, 11,8 milyon dolara satıldı.
Crossroad
Mike Winkelmann tarafından oluşturulan Crossroads video eseri, ABD eski başkanı Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesini temsil ediyor. Bu eser 6,6 milyon dolara satıldı.
Grimes
Elon Musk’ın kız arkadaşı müzisyen ve sanatçı Grimes’in NFT platformu Nifty Gateway üzerinden satışa çıkardığı, dijital sanat koleksiyonu 6 milyon dolara satıldı.
Ocean Front
Beeple eserlerinden biri Ocean Front, 6 milyon dolara satıldı ve geliri, iklim değişikliği mücadele çalışmalarında bulunan Open Earth Foundation’a bağışlandı.
This Changes Everything
World Wide Web’in kaynak kodunun yaratıcısı Sir Tim Berners-Lee de NFT dünyasına giriş yaparak World Wide Web’in orijinal kodun sanatsal bir temsilini Sotheby’s’de satışa çıkardı. This Changes Everything” ismiyle satılan kod, 5,4 milyon dolara alıcı buldu.
Jack Dorsey
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey kendisine ait ilk Tweet’i NFT olarak tanıttı ve açık artırmada 2,5 milyon doların üzerinde bir fiyata satıldı.
Kaynak : https://iyiarastir.com/nft-nedir-nft-nasil-yapilir-nft-ne-ise-yarar/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder