9 Aralık 2012 Pazar

Biyoloji sindirim sistemi videolu konu anlatimi

Biyoloji derslerinden merhaba arkadaşlar. Biyoloji dersleri ekibimiz herkese başarılar diler. Şimdiki konumuz biyoloji sindirim sistemi videolu konu anlatımı ve aynı zamanda da sindirim sistemi yazılı konu anlatımı dır.
Canlılar yaşamlarını devam ettirmek, enerji ihtiyacını karşılamak için organik ve inorganik maddeler kullanır. Büyük organik maddelerin hücre zarından geçebilmesi için daha küçük parçalara ayrılması gerekir. Bu olaya sindirim denir.
Besinlerin parçalanması hücre içinde olursa hücre içi sindirim, hücre dışında olursa hücre dışı sindirim olur.
Bitkiler sindirim sistemleri taşımazlar. İhtiyaç duydukları maddeleri klorofilli bitkiler kendileri oluşturur. Gerektiğinde oluşturduğu inorganik maddeleri parçalarlar. Azot miktarı az olan yerlerde yaşayan böcekler ise, yakaladıkları böcekçil maddeleri hücre dışı sindirim yoluyla gerekli azotlarını alırını alırlar.
Tek Hücrelilerde Sindirim Sistemi
Klorofili olan tek hücreliler besinlerini kedinleri oluşturur. Klorofilsiz tek hücreliler ise sıvı maddeleri difüzyon, katı maddeleri fagositoz ve pinositoz yoluyla sentezler. Yani tek hücreli canlılarda hücre içi sindirim gerçekleşir. Sadece ekmek küfü gibi mantarlarda hücre dışı sindirim görülür.
Omurgasızlarda Sindirim Sistemi
Süngerlerde sindirim boşluğu ve ağız açıklığı bulunmaz. Sölenterler (hidralar) hücre içi sindirim yapar. Hidralar hem hücre içi hemde hücre dışı sindirim yaparlar.
Böceklerde sindirim sistemi gelişmiştir. Üç kısımdan oluşur. Ön bağırsak, orta bağırsak ve arka bağırsak tır bu bölümler.
Omurgalılarda Sindirim Sistemi ve İnsanda Sindirim Sistemi ve sindirim vidyolu konu anlatımımızda mevcuttur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder