17 Kasım 2012 Cumartesi

Metabolizma Yapim ve Yikim Faaliyetleri Konusu Anlatimi

Lise 1 9.sınıf biyoloji ve ygs konusu olan metabolizma konusu ile enzimler, metabolizma ve atp ünitesine devam ediyoruz. Ders yazımızın altındaki konu ile alakalı diğer başlıklar linklerinden enzimler metabolizma ve atp konusu videolu anlatımlarına da ulaşabileceğinizi belirtmek istiyoruz. Canlıların hücrelerinde meydana gelen yapım, yıkım ve dönüşüm tepkimelerinin hepsine birden metabolizma denir. Her canlının ve her canlı hücrenin hayatta kalabilmesi için metabolizma olaylarını mutlaka gerçekleştirmesi gerekir. Metabolizma: anabolizma ve katabolizma reaksiyonları olarak ikiye ayrılır.
1.Özümleme(Anabolizma=Asimilasyon=Biyosentez)
Hücrelerdeki küçük moleküllerden büyük moleküllü maddelerin yapımına özümleme denir. Bütün canlılardaki önemli özümleme olayları; protein,enzim,nükleik asit ve ATP sentezi olarak sayılabilir.
ekol hoca


Özümleme örnekleri;
Karbondioksit+Su=Besin
Glikoz+Glikoz=Glikojen+Su
Amino asit+Amino asit=Protein+Su
Yağ Asitleri+Gliserin=Yağ+Su
2.Yadımlama(Katabolizma=Disimilasyon=Yıkım)
Konuya devam ediyoruz. Dışarıdan alınan veya hücrelerde birleştirilmiş büyük moleküllü maddelerin daha küçük moleküllere ayrıştırlmasına yadımlama denir. O2'li ve O2'siz solunum, her türlü sindirim, ATP'nin hidrolizi, nükleik asitlerin yıkımı önemli yadımlama olaylarıdır.
Yadımlama örnekleri;
Glikoz+Oksijen=Su+Karbondioksit+Enerji
Amino asit+Oksijen=Su+Karbondioksit+Amonyak+Enerji
Protein+Su=Amino asit+Amino asit+Amino asit
ekol hoca




3.Dönüşüm OlaylarıMolekül büyüklüğü aynı olan gluktoz,fruktoz ve galaktozun birbirine dönüşmesi hücrelerdeki yapım ve yıkım kapsamında değil; boyut değişimi olmadığı için dönüşüm olayları olarak kabul edilir.
4.Metabolizma Çeşitleri
Canlıların metabolizma hızları yapılan faaliyet,yaş,ortam sıcaklığı,vücut ağırlığı ve hatta cinsiyete göre bile değişebilir.
Bir canlının tam dinlenme durumunda, vücuttaki sistemlerin çalışabilmesi için gerekli olan enerjinin karşılandığı temel metabolizmaya bazal metabolizma denir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder