18 Ekim 2012 Perşembe

Ojenin İcadı


OJENİN İCADI

Parmaklara ve tırnaklara kına sürmek, milattan önce 3000 yıllarında Mısır’da çok yaygındı. Buna rağmen kadınların tırnaklarını boyama adetinin asıl kökeni Çin’dir. Çin’de kadınların tırnak renkleri, ait olunan sosyal sınıfın bir göstergesiydi. 




Milattan Önce 600 yıllarında Çin hanedanının tırnak renkleri altuni ve gümüşi renklerdi. Daha sonraları kırmızı ve siyah renkler asaletin sembolü olarak yüzyıllar boyu kullanıldı.

Mısırlılarda da, koyu kırmızı başta olmak üzere, kırmızının tonları asaletin derecesini belli ediyordu. Toplumun alt kademelerinde yaşayan kadınların tırnaklarını sadece soluk renklere boyamalarına izin veriliyor, kimse kraliçenin ve kralın tırnak boyalarının rengini kullanamıyordu. Eski Mısır’da krallar da tırnaklarını boyuyorlardı.

Erkeklerin de tırnaklarını boyamaları Mısırlılar, Babilliler ve sonraları Romalı üst rütbeli savaşçılar arasında yaygındı. Romalı komutanlar savaşa gitmeden önce saçlarını yağlarla parlatmak, kıvırcık hale getirmek ve tırnaklarını dudakları ile aynı renge boyamak için saatler harcıyorlardı.

Tarihte el ve ayak tırnaklarına gösterilen bu itina kapsamında manikür de vardı. Ur şehrinde yapılan kazılarda, Babilliler’e ait mezarlarda, saf altından manikür setleri bulunmuş olup mezarlardaki ölülerin tırnakları düzgün kesilmiş ve törpülenmişti.

Kadınların boyanmış tırnakları, binlerce yıl önce de bugün olduğu gibi bakımlı olmanın, kültürün ve asaletin sembolüydüler. Ancak aynı zamanda da çalışanlar ile tüm günlerini tırnaklarına bakarak geçiren aristokratları ayıran bir göstergeydiler.

1800lerde kadınlar güderi yardımıyla tırnaklarına kırmızı yağ sürerlermiş fakat sadece tırnaklarının ortasına!!19. yyda Sitt isimli bir doktor diş doktorlarının kullandığı aletlerden esinlenerek, törpü geliştirdi. bu moda hızla yayıldı ve 20 yy başlarında cila üretildi kadınlar cilayı deve kılı kullanarak sürdüler fakat hiç de kalıcı değildi.




1925ten sonra ojeler günlük hayatın parçası olmaya başladı.1930larda fransız manikürü moda oldu. Modasının geçmeyeceğini düşündüğüm bu manikür hala kadınlar tarafından sıkça tercih edilmekte.

1800lerin başında ucu sivrimsi badem şeklinde ve kısa tırnaklar kullanan kadınlar, 1940ta Rita Hayworth yorumuyla daha uzun ve yuvarlatılmış tırnaklara merak saldılar. 1950lerde ise Juliette manikür denilen tırnağın sadece 3te 2sini boyama modasını uyguladıkadınlar.Takma tırnaklar ise 1970lerden beridir hayatımızda. 




1976 kare tırnaklar moda olmaya başladı ve akabinde tırnak bakım ürünlerininüretimi hızlandı. 1980lerde “nail art” kavramı kadınların başlıca ilgi alanıydı.1992yılında ise Cuban veya Gatsby olarak bilinen tırnağın tamamına değil yanlardan biraz boşluk bırakarak sürme modası baş gösterdi. Günümüzde ise bir çok tırnak bakımı ile ilginen özel yerler var. Porselen veya akrilik tırnaklar hala çok moda.
antikmotifler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder